Tegemoetkoming

In België groeit één op de vijf kinderen op in armoede. Daar is onze leidingsploeg zich van bewust. Met een ledenaantal van 140 is de rekensom snel gemaakt. Wij beseffen dat ook aan een Chirojaar een prijskaartje hangt. Omdat wij iedereen de kans willen geven om naar de Chiro te komen, geven we jullie graag alle kennis van mogelijke tegemoetkomingen met betrekking tot de Chiro.

Ziekenfondsen België

Er zijn een aantal ziekenfondsen die een deel van het kamp- of lidgeld terugbetalen. Hoeveel de terugbetaling bedraagt, hangt af van het ziekenfonds en van de regio. We lijsten de meest voorkomende op. Staat jouw mutualiteit hier niet tussen? Informeer dan gerust bij je mutualiteit zelf welke tegemoetkomingen zij aanbieden.

Voor de tegemoetkoming moet je het bewijs van deelname aan een jeugdwerkinitiatief ingevuld aan je mutualiteit bezorgen. Vraag de hoofdleiding om de nodige gegevens in te vullen en het bewijs te ondertekenen.

Christelijke Mutualiteit (CM)

Tegemoetkoming kamp

Voor de tegemoetkoming moet je het bewijs van deelname aan een jeugdwerkinitiatief ingevuld aan je mutualiteit bezorgen.

Helan

Tegemoetkoming lidgeld en kamp

Voor de tegemoetkoming moet je het bewijs van deelname aan een jeugdwerkinitiatief ingevuld aan je mutualiteit bezorgen.

Liberale Mutualiteit (LM)

Tegemoetkoming lidgeld en kamp

Solidaris

Tegemoetkoming lidgeld en kamp (regio Antwerpen)
Tegemoetkoming lidgeld en kamp (regio Limburg)
Tegemoetkoming kamp (regio Oost-Vlaanderen)
Tegemoetkoming kamp (regio West-Vlaanderen)

Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ)

Tegemoetkoming lidgeld en kamp

Fiscaal attest

Ouders kunnen extra jeugdbewegingskosten aftrekken van hun belastingen. Dat geldt voor kinderen onder 14 jaar en voor kinderen met een zware handicap onder 21 jaar.

Voor elk Bivak voorziet de Chiro een fiscaal attest dat je eender wanneer kan raadplegen. Het fiscaal attest voor Bivak 2022 vind je hier: Fiscaal attest Bivak 2022 – 130EURFiscaal attest Bivak 2022 – 120EUR

Indien je voor andere activiteiten een fiscaal attest wenst, kan je dit steeds aan de hoofdleiding vragen!

OCMW Tussenkomsten

Ook het OCMW kan tussenkomen. Dit verschilt van situatie tot situatie. Je kan als gezin contact opnemen met de maatschappelijk assistent of er een financiële tussenkomst mogelijk is voor lidgeld of kamptegemoetkoming.

Andere

Sociaal tarief

Chirojeugd Vlaanderen lanceert in 2023-2024 een sociaal tarief. Dat in de hoop om Chiro voor iedereen betaalbaar te houden, ondanks de verhoging van de aansluitingskost. Dat is het geld dat Chiro’s per lid aan Chirojeugd Vlaanderen betalen om dat lid aan te sluiten. Wij, Chiro Bokrijk, zijn gezind om dat sociaal tarief voor ouders door te trekken in het lidgeld. Om hiervoor in aanmerking te komen hoef je geen bewijsstukken voor te leggen. Wij hebben er alle vertrouwen in dat jullie als ouders daar op een verantwoorde manier mee zullen omgaan.

Afbetalingssysteem

Het is niet vanzelfsprekend om de prijs voor bijvoorbeeld het Ledenweekend of Bivak in één keer te betalen. Daarom bieden wij graag de kans om dergelijke bedragen gespreid te betalen, om een passend afbetalingssysteem te vinden.

Indien je graag beroep wil doen op het sociaal tarief en/of een afbetalingssysteem, aarzel dan niet om een leiding aan te spreken of te mailen naar hoofdleiding@chirobokrijk.be.