Wie zijn we?

INFORMATIE – PRAKTISCH CHIROKLEDIJ WIE ZIJN WE?

De Chiro is

  • Een plek waar je kan spelen,
  • Waar je je kan uitleven met andere kinderen uit de buurt.
  • Spelen en daarvan leren, zonder het te weten.
  • Een plek waar je kan lachen, dromen en plannen maken.
  • En kattenkwaad zal uithalen.  Dat zeker.
  • Waar je de boel op stelten zet, maar in groep alles opruimt.
  • Waar je de tijd vergeet, maar in groep herinneringen maakt.
  • Een plek waar je  niet de beste, de snelste of de slimste moet zijn,
  • maar gewoon mag 'zijn'. Helemaal jezelf.

Dat is waar de leiding zich voor inzet. Ze ontvangen je kind met open armen en doen er alles aan om hen een topnamiddag te bezorgen. Achter de schermen verzorgen ze de administratie, organiseren ze evenementen en vormen ze een hechte ploeg.

"Die lachende gezichtjes van de leden, daar doe je het voor"

 

Programma maken

De leiding organiseert activiteiten per leeftijdsgroep. Ze komen op voorhand samen om een spel te bedenken, het nodige materiaal te verzamelen en te knutselen.

Vergaderen

De leiding komt ook regelmatig samen om te vergaderen. Ze overlopen de programma's van de Chironamiddag en bespreken algemene zaken om de Chiro draaiende te houden: van de lokalen opruimen tot een buurtfeest organiseren.

Hoofdleiding

De hoofdleiding leidt de werking van de leidingsploeg in goede banen. De taken van de hoofdleiding variëren, ze zitten de vergaderingen voor en nemen extra administratieve taken op zich. De hoofdleiding is ook een aanspreekpunt voor ouders.

Vrijwillig

Alle Chiroleid.st.ers zijn vrijwilligers. Ze besteden vaak vele uren aan hun Chirowerking. Toffe activiteiten organiseren en kinderen blij maken, geeft hen voldoening. Vrijwilligers statuut

Vorming

Chirojeugd Vlaanderen, als koepelorganisatie, organiseert cursussen voor alle leiding. Daar leert de leiding hoe om te gaan met kinderen, maken ze kennis met verschillende soorten spelen, veiligheid, EHBO en moeilijke situaties. Veel leiding ontvangt op die manier het attest van 'Animator in het jeugdwerk', uitgereikt door de overheid. OverKop organiseert ook een cursus, die meerdere leiding reeds gevolgd heeft en hierdoor over het attest van 'Welzijnsambassadeur' beschikt.

Netwerk

De leiding staat er niet alleen voor. Chiro Bokrijk heeft een VZW, VZW Chirohuis Bokrijk, die de Chirolokalen beheert en de leiding advies geeft en bijspringt indien nodig. Deze VZW bestaat uit oud-leiding met Bruno Debrock (ex-hoofdleiding) als voorzitter. Daarnaast kan de leiding ook rekenen op andere oud-leiding, die bijvoorbeeld de kookploeg tijdens het Bivak vormen of eens een leiding vervangen tijdens een Chirozondag.

Ondersteuning

Ook Chirojeugd Vlaanderen ondersteunt de leiding.  Zo kan leiding zich gratis abonneren op Dubbelpunt, het leidingsmagazine, waarin ze tips vinden over hoe ze moeten omgaan met hun leden, hoe ze hun spelen ng beter kunnen maken, enz.  Verder kunnen ze er allerhande brochures en veiligheidsfiches aanvragen, worden er cursussen georganiseerd en kunnen ze bij ons met al hun vragen terecht.